Hoe pak je meningsverschillen aan onder het personeel?

Hoe pak je meningsverschillen aan onder het personeel en herstel je de harmonie in jouw kantoor?

Vaak houden ondernemers zich bezig met het aanpakken van de meningsverschillen tussen twee medewerkers die gewoon niet met elkaar kunnen opschieten. Ze zijn op zich allebei goede medewerkers, en je wilt geen van beide kwijt. Maar hun gebrek aan coördinatie en samenwerking – om nog maar niet te spreken van de negatieve sfeer op je kantoor- is storend.

Wat doe je?

Er zijn momenten waarop de ene persoon of de andere – of beide- legitieme klachten hebben. Hier zijn een paar voorbeelden die behoorlijk storend kunnen werken:

1. Het niet opvolgen van een bepaald beleid of procedure waardoor het moeilijk is voor anderen om hun werk te doen.

2.  Het niet afmaken van elke stap van iets dat gedaan moet worden – wat extra werk veroorzaakt voor anderen.

3.  Een persoon die nieuw in het bedrijf is en die zich niet de moeite neemt om uit te vinden hoe dingen worden gedaan. In plaats daarvan, lopen ze gewoon door het bedrijf en doen maar wat zij denken dat er moet gebeuren en veroorzaken op die manier verwarring.

4.  Een werknemer die al lange tijd in het bedrijf functioneert en zich bedreigd voelt door een nieuwe collega.

Ik weet  zeker dat je nog meer voorbeelden kan bedenken.

Hoe pak je meningsverschillen aan onder het personeel

imagesCAMO3TZRNummers 1, 2 en 3 zijn vrij gemakkelijk te hanteren. Je moet ervoor zorgen dat iedereen het beleid en de procedures kent (dus werkelijk begrijpt) en ze kan toepassen.

Natuurlijk, als ze dat niet doen, dan is dat een heel ander probleem  Maar de meeste mensen willen graag goed werk leveren en zolang ze weten wat ze moeten doen en daar geen verwarring over hebben, gaan ze ervoor.

Wat  nummer 4 aangaat zijn de problemen over het algemeen iets meer persoonlijk:

De persoon die er al een hele tijd werkt en ook het gezag heeft wordt door de nieuwe persoon genegeerd. Dat verstoort de doorstroming van productie op het kantoor, maar  kan ook persoonlijke irritatie veroorzaken.

De werknemer die er al jaren werkt, heeft iets te verbergen. Je zou verbaasd zijn wat je zou vinden – flagrante schendingen van het beleid en procedure die je veel geld kost. Receptionisten die geen opvolg-afspraken met klanten maken als dat nodig is, de boekhouding afdeling die niet eens probeert om geld te innen dat aan het bedrijf verschuldigd is  (wij hebben 10 duizenden aan achterstallige facturen gezien die zo lang verwaarloosd waren dat collectie nog niet eens meer mogelijk was), klachten van klanten die onder het tapijt geveegd waren, en ga zo maar door.

In dit geval is het niet ongebruikelijk dat de oudere medewerker beslist om  te vertrekken. Hij /zij is bang dat men het te weten komt en hij /zij wil daar weg zijn voordat men erachter komt.

images8907En soms, maar zelden, is de nieuwe persoon er echt op uit om de oudere werknemer slecht neer te zetten – hij/zij wil die functie hebben of hij/zij is gewoon een herrieschopper.

Wat als dingen niet verbeteren – ongeacht wat je doet?

Af en toe zou je kunnen merken dat het niet uitmaakt wat je doet om dingen recht te zetten, de situatie verbetert gewoon niet.

Het lijkt misschien voor een tijdje beter te gaan – de betrokken personen proberen de situatie echt onder controle te krijgen – maar het duurt niet te lang of je merkt dat er in werkelijkheid niets is veranderd..

Wanneer dit gebeurt, is er een goede kans dat iemand probeert deze mensen tegen elkaar op te zetten. Net als een munitie fabrikant vijandigheid creëert tussen twee groepen, zodat hun bedrijf uiteindelijk kan profiteren van de daaruit voortvloeiende oorlog.

In dit geval moet er een onderzoek worden gedaan.

Wie zegt wat over wie? Dat is de vraag. Stel  iedereen in het bedrijf die vraag en de naam van 1 persoon  zal opkomen als de gemeenschappelijke noemer.

Wanneer die gevonden is, kun je uitzoeken hoe je die situatie het beste aan kan pakken en het probleem zal opgelost zijn.

 

 Meld je aan voor onze Tips