Hoe blijf je gefocust op je doel?

Hoe blijf je gefocust op je doel, zelf als het eens begint te vervelen?

We hebben allemaal doelen en dromen, maar het is niet altijd even gemakkelijk om het doel op oog te houden.

Velen van ons hebben genoeg goede bedoelingen, dus daaraan ligt het niet.

Aantal zeggen dat ze moeite hebben om die focus dagelijks in stand te houden, het starten is gemakkelijk maar om het tot het einde vol te houden kan voor velen moeilijk zijn.

Wie overkomt het niet!!!

Ook ik kan iets beginnen, ben een tijdje lekker bezig en probeer uiteindelijk iets anders. Dan ben ik weer daarmee bezig voor een tijdje tot ik uiteindelijk weer met iets anders begin of het net weer iets omgooi, etc. Misschien heb je het zelf mee gemaakt?

Ik had ooit bij fitness een instructeur die mij een super les gaaf….

Wat is de Mythe van Passie en Motivatie?

Op een dag was er een coach op bezoek aan onze sportschool die met heel veel atleten in zijn lange carrière gewerkt had, waaronder een aantal atleten en Olympiërs. Ik was net klaar met mijn training, en vroeg hem: “Wat is het verschil tussen de beste atleten en de anderen? Wat doen de echt succesvolle mensen dat de anderen niet doen?”

Hij noemde in het kort de dingen op die je zou verwachten: Aanleg, Geluk. Talent.

Maar toen zei hij iets wat ik niet verwachte!

“Op een bepaald punt,” zei hij, “komt het gewoon op neer dat je tegen de verveling kan die jouw training met zich mee brengt en hetzelfde blijft doen, zoals de zelfde gewichten heffen, dag na dag weer.”

Deze advies verraste me!

De meesten mensen gebruiken van alles en nog wat om “gemotiveerd” te zijn en zich in staat te stellen om het weer “spannend” te maken.

Of het nu gaat over zaken, sport of kunst, meestal hoor je mensen zeggen: “het heft allemaal met voldoende passie te maken”

Mensen kunnen zich down voelen als ze hun focus of motivatie verliezen. Er wordt vaak veronderstelt dat succesvolle mensen de een of andere onbegrensde passie of motivatie hebben, die zij ogenschijnlijk niet hebben.

Dit was nu juist het tegenovergestelde van wat die coach me net vertelde.

Wat hij eigenlijk zei was dat echt succesvolle mensen soms dezelfde verveling ervaren en ook hetzelfde gemis aan motivatie en passie, net als ieder ander.

Zij hebben ook geen magische pil met Inspiratie op een dagelijkse basis. In plaats ervan voelen ze de zelfde verveling als ieder andere.

Het verschil ligt daarin, dat deze mensen bij hun doel blijven en zich niet door hun emoties laten mee sleuren; hun emotie bepalen niet hun acties. Topsporters komen gewoon opdagen, herhalen keer op keer dezelfde oefeningen en doen gewoon wat ze horen te doen om hun doel te bereiken.

Deze bekwaamheid maakt het verschil tussen een Professioneel en een Amateur.

Werken, ook wanneer het werk niet gemakkelijk is.

Iedereen kan hard werken als ze gemotiveerd zijn. Toen ik een atleet was, hield ik van om op training te gaan, zeker in een week na een grote overwinning. Wie niet? Jouw coach is blij, je teamgenoten zijn opgepompt, en je voelt je, alsof je iedereen kan verslaan.

Als ondernemer, hou ik van werken wanneer klanten naar binnen rollen en het goed gaat. Het krijgen van resultaten maakt het gemakkelijk, het geeft je gewoon een Boest.

Maar wat als je je verveelt? Wat als het werk niet makkelijk is? Wat als het voelt alsof niemand aandacht voor jou of jouw product heeft? Of als je niet de gewenste resultaten behaalt? Ben jij bereid om te werken voor 10 jaar voor je het eindresultaat ziet?

Het is de bekwaamheid om te werken wanneer het werk niet gemakkelijk is, dat het verschil maakt.

Het is niet de gebeurtenis, het is het proces

Maar al te vaak denken we dat onze doelen alleen maar met het resultaat te maken hebben. We zien succes als een gebeurtenis dat kan worden bereikt en ingevuld.

Hier zijn een aantal veel voorkomende voorbeelden …

  • Veel mensen zien gezondheid als een gebeurtenis: “Als ik alleen maar 20 pond zou kunnen afvallen, dan ben ik in vorm.”
  • Veel mensen zien ondernemerschap als een gebeurtenis: “Als we een artikel in de krant zouden krijgen dan hebben we het gemaakt.”
  • Veel mensen zien kunst als een gebeurtenis: “Als ik mijn werk in een grotere galerij zou kunnen tentoonstellen, dan zou ik een betere naam krijgen.”

Dat zijn slechts enkele van de vele manieren waarop we ons soms succesvol zien.

Maar als je kijkt naar de mensen die consequent het hun doelen bereiken, begin je te beseffen dat het niet de gebeurtenissen of de resultaten allen zijn die ze succesvol maken. Het is hun betrokkenheid bij het proces. Ze zijn verliefd op de dagelijkse praktijk, niet het individuele gebeurtenis. Het leuke eraan is dat deze focus op het proces hun natuurlijk ook het resultaat geeft en dat ze van het hele traject kunnen genieten….

Als je een goede schrijver wilt zijn, dan is een bestseller prachtig. Maar de enige manier om dat resultaat te bereiken is om verliefd te worden met het proces van het schrijven.

311162_489364427762633_658536312_nAls je wilt dat jou bedrijf wereldberoemd word, dan zou het geweldig zijn om in Forbes magazine te staan. Maar de enige manier om dat resultaat te bereiken is om verliefd te worden met het proces van marketing. Als je in de beste vorm van je leven wilt zijn, dan is het verliezen van 20 pond misschien nodig. Maar de enige manier om dat resultaat te bereiken is om verliefd te worden met het proces van het eten van gezonde voedsel en consequent te oefenen.

Als je aanzienlijk beter wil worden op welk vlak dan ook, moet je verliefd op het doen van deze proces. Je moet verliefd op de bouw van de identiteit van iemand die het werk doet, in plaats van alleen maar dromen over de resultaten die je wilt. Met andere woorden…

Wordt verliefd op verveling. Wordt verliefd op herhaling en oefening. Wordt verliefd op het de activiteit van het proces van wat je doet en laat de resultaten voor zichzelf zorgen.